hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

Smaranda Enache: Florea hosszú polgármestersége nem lett volna lehetséges a pártok és a sajtó támogatása nélkül

Dorin Florea legutóbbi rasszista, nőgyűlölő, valamint a román alkotmány által garantált emberi és szabadságjogokkal ellentétes nyilatkozatai azok az utolsó cseppek, amelyektől végül megtelik az a bizonyos pohár. A retrográd, agresszív attitűdje, a verbális erőszak és a különböző marosvásárhelyi csoportok elleni támadásai már hosszú ideje tartanak. Az évek során a Pro Europa Liga és a sajtó dokumentálták és nyilvánossá tették ezeket a súlyos kihágásokat.

hirdetés
hirdetés

A bizonyítékok ellenére a mainstream pártok (Parasztpárt, PDS, PD, PDL, PNL, ALDE) boldogok voltak a lehetőségtől, hogy kihasználhatják Dorin Florea népszerűségét, amit a hozzá szervilis sajtó kreált (majdnem mindig elnyerte az „Év embere” címet) és örültek a szolgálatok, akik megszállottan ragaszkodtak ahhoz, hogy bármi áron, és bármilyen körülmények között Marosvásárhely polgármestere román etnikumú kell legyen, egyúttal hosszú távon nyújtva neki védelmet.

Már a 2000-ben történt beiktatása óta a polgármester rasszista nyilatkozatainak, és visszaélésnek minősítendő akcióinak KIEMELT CÉLPONTJAIVÁ VÁLTAK A CIGÁNYOK, az intézkedéseit pedig a helyi rendőrség segítségével hajtotta végre. Csak a legbotrányosabbakra emlékeztetem Önöket, amelyek nemzetközi tiltakozásokat vontak maguk után.

2001-ben Dorin Florea elkezdte a Calarasi (Kossuth) utcában lakó cigányok kilakoltatását, fenyegette az ott lakókat, éjszakai razziákat tartott náluk. Az úgynevezett „koldulás megszüntetése” kampánya keretén belül a polgármester elrendelte mintegy 40 roma mozgásának korlátozását, akiket mindenféle engedély nélkül tartottak fogva a Vár udvarán, többségük gyerek és terhes nő, akik több mint 10 órán át se vizet, se élelmet nem kaptak, mindezt 30 fok hőségben.

2014-ben a polgármester elrendelte 25 család evakuálását – azaz, mintegy 160 személyét – akik már tíz éve a Baneasa utcai két ingatlanban laktak. Ők vagy a Rovinari (Ady) negyedből, vagy más marosvásárhelyi helyszínekről történt erőszakos kiköltöztetésük után kerültek ide. Mindezt annak ellenére, hogy a szóban forgó Baneasa utcai ingatlanok a román kormány által 2003-ban támogatott „Romák a romákért” program keretén belül lettek lakhatóvá téve. Ugyancsak a polgármester rendelete nyomán erőszakkal lettek átköltöztetve a Kombinát környékére, egy fülsiketítő gyár mellé.

A legújabb agresszív intézkedése 2019-ben történt, amikor a polgármester elrendelte – nagyívű felújítási munkálatok megkezdése címén – mintegy 140 személy: idősek, gyermekek, krónikus betegek és árvák erőszakkal történő kiköltöztetését a Rozmaring utcai Szociális Központ és Éjjeli Menedékhelyről anélkül, hogy számukra máshol biztosított volna menedéket. Az egyetlen úgynevezett hosszú távú megvalósítása a Hidegvölgyben látható: a polgármesteri hivatal által kitett hatalmas banner, amelyről boldog cigányok mosolyognak a járókelőkre.

A HOLOKAUSZT EMLÉKÉVEL SZEMBENI TISZTELETLENSÉG megnyilvánulásának tekinthető a polgármester azon kezdeményezése, hogy a várbeli sétányt Ion Antonescuról nevezzék el. Három évi (2004-2007) küzdelemre, és egy sor perre volt szükség ahhoz, hogy a civil és nemzetközi szervezetek nyomására a sétány visszakaphassa a Vársétány nevet. Nemrég a Horea utcai egykori zsidó általános iskola épületét, ahol még látható a deportált egykori kisdiákok márványplakettje, nézte ki lebontásra a polgármester, egy úgynevezett forgalomkönnyítő intézkedés céljából.

A MAGYAR KÖZÖSSÉGGGEL SZEMBENI ELLENSÉGESKEDÉS állandóan jelen van a polgármester támadó hangvételű nyilatkozatiban és tetteiben. A polgármester agresszív nyilatkozataival fenntartotta a román és a magyar közösségek közötti feszültséget, és gyakran folyamodott választási célból a magyarokkal szembeni gyanakvás és gyűlölet felkorbácsolásához. Dorin Florea vehemensen ellenezte a Bolyai Farkas Líceum épületének visszaszolgáltatását, és egy saját vallási oktatási intézmény megalapítását abban az épületben, amely a római-katolikus egyház tulajdona, értelmi szerzője volt néhány magyar tüntetés betiltásának, és büntetésekkel sújtotta azokat a civil szervezeteket, amelyek az országos törvénykezésnek megfelelően a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezését szorgalmazzák.

TÁMADÁS A ROMÁN FORRADALOM HŐSEINEK EMLÉKE ELLEN: 2010-ben Dorin Florea szándéka szerint a Vársétányon került volna felállításra Stefan Gusa tábornok, a temesvári véres megtorlás résztvevőjének szobra, aki 73 temesvári haláláért és további 253 sérüléséért felelős. A polgármester kezdeményezése a Gusa tábornok lányának, Iosif Constatin Dragan özvegyének tett ígéret gyümölcse, amelynek eredményeképpen Marosvásárhely Ceausescu gyilkos tábornoka előtt tisztelgett volna. Egy nagyszabású polgári mozgósításra, a forradalmár egyesületek, és néhány nemzetközi szinten is nagy tekintélynek számító személyiség tiltakozására volt szükség ahhoz, hogy a műveletet megállítsuk.

Marosvásárhely polgármesterétől nem idegen a város urbanizációs és környezeti sajátosságaival szembeni erőszak sem. A vásárhelyi NGO-k éveken keresztül harcoltak azért, hogy meggátolják 12 hektár erdő kivágását a Somos tetőn. A tarvágás hivatalos célja az elkerülő út építése, a valóságban azonban a kivételezettek számára épülő lakóparknak kellett volna a hely. Hasonlóképp civil tiltakozások hatására maradt el a szecessziós Kultúrpalota udvarára épülő emeletes parkoló terve, valamint a védett régészeti zónának számító Rózsák tere (főtér) alá épülő mélygarázs projektje. A fák úgynevezett koronaigazítása (toaletare) során ősfák tucatjaival lesz szegényebb a város, a zöld területekre kiadott építkezési engedélyek pedig mindennapos gyakorlatnak számítanak. Az Azomaros Vegyipari Kombinát által kibocsájtott szennyezés viszont soha nem vált a polgármester fontos ügyeinek részévé.

A POLITIKAI ELLENFELEK ÉS AZ NGO-K MEGHURCOLÁSA a polgármester napirendjének állandó pontját képezték. A PNL színeiben megválasztott két alpolgármestert is megakadályozott a törvény által előírt munkájuk gyakorlásában – Dorin Florea visszautasította, hogy irodát jelöljön ki nekik. Az alpolgármesterek közül az egyiket később törvényellenesen leváltották, helyét a polgármester bizalmi embere vette át. A mozgáskorlátozottak egyesületei azzal kellett szembesüljenek, hogy 154 súlyosan mozgássérült mellé rendelt asszisztensük egzisztenciáját ellehetetleníti a polgármester. Az autista gyerekek számára nyújtott támogatás terén méltán népszerűségnek örvendő ALPHA TRANSILVANIA alapítvány rendszeresen kellett tudomásul vegye, hogy késnek a kifizetések, vagy csökkentik a támogatási alapjukat. A Pro Europa Ligát azzal fenyegették, hogy kiteszik székházukból.

Mindezek ellenére, ahogy azt az elején is mondtam, Dorin Florea hosszú élete a civilizált, európai és egyetemi városnak tartott Marosvásárhely élén nem lett volna lehetséges, ha nem támogatják őt feltétel nélkül a pártok, az intézmények, a sajtó, amelyek kiszolgálták és maguk javára használták őt.

A jelenség gyökerét érdemes lenne alaposabban megvizsgálni, mivel sokkal mélyebbek annál, mint elsőre gondolnánk.

Smaranda Enache

hirdetés
hirdetés

Forrás: Smaranda Enache Fb-oldala, magyar fordítás: Nethuszár

(Nethuszár)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fzsido-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Zsid%C3%B3%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027814254{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fcigany-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Cig%C3%A1ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027806652{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Formeny-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20%C3%96rm%C3%A9ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027826135{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
[ult_sticky_section sticky_gutter=”100″]
hirdetés
hirdetés
[/ult_sticky_section]