hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

Székely gazdák- viszlát a magyar pénzeknek? Támadás indít a kormány a budapesti támogatások ellen

Marius Lazaruca, Románia magyarországi nagykövete egy nyilvános eseményen szólalt fel a magyar kormány Erdélybe irányuló támogatásai ellen, külön kiemelve az erdélyi magyar gazdáknak nyújtott támogatási rendszert – számol be az esetről a G4Media hírportál.

hirdetés
hirdetés

Lejártak a választások, bemutatkozik az új romániai külpolitikai irány? Az eset amúgy premiernek is tekinthető, román hivatalos személy most először mondta ki nyilvánosan, hogy Románia hivatalosan nem egyezett bele, hogy Magyarország kormánya az Erdélyben élő gazdákat támogassa.

„Románia továbbra is úgy gondolja, hogy a szóban forgó tevékenységet érintő kérdésekben a két kormánynak rendkívül óvatosan, előzetes egyeztetések után, mindenféle diszkriminációt mellőzve, és az EU szabályainak megfelelően kéne eljárnia. Hogy a gyanakvást eloszlassam, kimondom: a budapesti kormány azon tevékenységére célzok, amely során gazdasági tevékenységeket finanszíroz Romániában, különösen az agrárszektorban. Kihasználom ezt az alkalmat – és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jelenlétét –, hogy ismertessem Románia kormányának ezzel kapcsolatos álláspontját: a magyar kormány úgynevezett erdélyi gazdaságfejlesztési programja NEM (kiemelés az eredeti cikkben – szerk. megjegyz.) volt tárgya a román kormánnyal folyatott megbeszéléseknek, és nem része semmilyen kétoldalú megállapodásnak, ahogy annak lennie kéne. Megismételjük: Románia nem egyezett bele ezekbe az intézkedésekbe, és következetesképp azt kéri, hogy a program a román hatóságok részvételével, átlátható módon és diszkriminációmentes formában kerüljön lebonyolításra. Kérjük továbbá a romániai törvények és az EU piaci szabályainak, valamint a nemzeti regionális programok és stratégiák tiszteletben tartását”.

Durva beszéd – keményedik a tojás a Bukarestben. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter nemrég ismertette, hogy az eddig főleg Székelyföldet érintő gazdaságfejlesztési programot, amit a Pro Economica Alapítványon keresztül bonyolít le a magyar állam, kiterjesztik a Partiumra is, ezzel majdnem egész Nyugat-Romániát lefednék. Időközben Romániában változott a politikai széljárás, új kormány van, amelyik úgy látszik oda menekül, ahol Vadim, Basescu és a többiek is olyan jól érezték magukat: a magyar kártya kijátszáshoz. Más elemzők, erdélyi gondolkodók úgy vélik: akár még jól is sülhet el, egy kormányközi megállapodással ugyanis hosszú távon is biztonságossá, kiszámíthatóvá lehet tenni a gazdasági fejlesztésre szánt pénzeket, ami nagyban javítja a vállalkozói bizalmat.

Azonban az sem zárható ki, figyelmeztette a Nethuszárt egy neve elhallgatását kérő politikus, hogy a német politikába ezer szálon becsatolt Iohannis elnök tulajdonképp Berlin Magyarországra gyakorolt politikai hatását kívánja így felerősíteni – harapófogóba akarják zárni az Orbán-kormányt, ahogy fogalmazott. Akárhogy is, de nagy változások elé nézünk. Vagy csak árnyékbokszolás az egész? Írd meg kommentben, KLIKK IDE!

hirdetés
hirdetés

(Nethuszár)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fzsido-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Zsid%C3%B3%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027814254{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fcigany-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Cig%C3%A1ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027806652{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Formeny-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20%C3%96rm%C3%A9ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027826135{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
[ult_sticky_section sticky_gutter=”100″]
hirdetés
hirdetés
[/ult_sticky_section]