hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

Takarítás vagy önvédelmi cenzúra? Facebook-oldalak töröltetésére készül az USR-PLUS

Az USR-PLUS szövetség felszólította a PSD-t, hogy a nyilvánosság előtt ismertesse: ők állnak-e a Dan Barna lejáratására indult kampány mögött, az ügyészséget pedig arra kérik, hogy derítse ki, kik finanszírozzák ezt a kampányt. Tovább, az USR-PLUS arra kéri a Facebook Europát, hogy tegye meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a választási reklámok és a politika világa átláthatóbbá váljon.

hirdetés
hirdetés

A döntéseket ma, kedden jelentette be Catalin Drula, a párt országos kampányfőnöke egy sajtótájékoztatón, azt követően, hogy az USR-PLUS felderített egy olyan, különböző honlapokból és Facebook-oldalakból álló hálózatot, amelyeket hamis hírek terjesztésére használnak. A honlapok és a Facebook-oldalak, amelyek az USR-PLUS szerint a hálózat részei a következők: Guvernare.net, Ciuma Rosie, Info 360, Informeaza-te, iqStiri, Litere.net, Politice.net, Rasu Plansu, Romania Politica, Romania Puternica, Salvam Romania, Stiri Financiare, Stiri Politice – áll az az USR közleményében. Az említett honlapok és Facebook-oldalak, a posztjaik fizetett promoválása által 2019 augusztusa óta napjainkig több millió románt értek el. Catalin Drula kijelentette:

„idáig 13 oldalt azonosítottunk, amelyek az utóbbi hét hónapban több mint 200.000 lejt, nagyjából 40.000 eurót fektettek be a Dan Barna és az USR-PLUS-ellenes posztjaikba. Az összeg az utolsó héten a duplájára növekedett.”

A hálózat július-augusztus környékén kezdett el működni, több mint ezer anyagot posztoltak, és több mint 100.000 megjelenést értek el, olyan olvasottsággal, amely meghaladja az egymillió román Facebook-felhasználót. Catalin Druia emlékeztett arra is, hogy az USR-PLUS már az európarlamenti kampány ideje alatt is egy fake news-kampány célpontjává vált, akkor több olyan fiókot és oldalt törölt a Facebook, amelyekről erősen gyanítható, hogy a PSD-hez köthetőek. (31 ilyen Facebook-fiókról és oldalról van szó – szerk. megjegyz.)

„Két propaganda oldal, a Litere.net és Politice.net adminisztrátora az európarlamenti választások idején, az ügyben eljáró oknyomozó újságírók szerint, a PSD-vel kötött különböző szerződéseik révén mintegy 850.000 lejt kaptak. Nem tudjuk, hogy a negatív kampányra költött ezen összegek honnan származnak: közpénzből, magánadományokból vagy külső forrásokból. Természetesen gyanúnk az van, arra nézve, hogy kik állhatnak emögött, tudjuk ugyanis, hogy a PSD szerverparkokat használt annak érdekében, hogy mesterséges kommenteket generáljon a Facebookon. Ezek az információk megtalálhatóak a PSD pénztárosának DNA-s dossziéjában. Ugyanúgy, a sajtó által elvégzett feltárások során, ideértve a PressOne újságíróinak oknyomozását, tudjuk, hogy a kampányban résztvevő legkevesebb három Facebok-oldalt olyan cég kezel, amely több százezer lejt kapott a PSD-től az európarlamenti választások kampányában”részletezte a sajtónak Catalin Drula.

Ilyen körülmények között az USR-PLUS azt követeli Viorica Dancila kormányfőtől, hogy:

  • Ismerjék be, ha ők állnak a szóban forgó negatív kampányok mögött.
  • Világosítsa fel a közvéleményt, hogy az európarlamenti választási kampányban illegálisan használt cégek és hamis oldalak továbbra is működnek-e?
  • Ismertesse: a szóban forgó álcázott műveletek finanszírozására használtak-e a PSD-nek, mint pártnak nyújtott állami támogatásból, ami közpénz

Az USR-PLUS továbbá azt kéri az Állandó Választási Bizottságtól, hogy vizsgálja meg a PSD kampányhirdetéseit tartalmazó szerződéseket, és a Legfőbb Ügyészségtől, hogy az említett hálózat finanszírozására szánt összegek külső vagy belső forrásból származnak, olyan forrásokból, amelyek befolyásolhatják a romániai elnökválasztás eredményét. Az USR-PLUS ugyanakkor megtette az európai szintű lépéseket is: Catalin Drula képviselő ma reggel elküldte a Facebook Europának az oldalak részletes adatait tartalmazó dossziét, a befektetett összegekről és a posztolások koordinálásról szóló információkkal együtt.

Ennél még tovább ment Dragos Tudorache és Ramona Strugariu, az USR-PLUS két európarlamenti képviselője, akik a LIBE biztosság tagjai is – találkozót kértek a Facebook Europa képviselőitől, hogy tisztázzák: milyen lépéseket kíván tenni a Facebook annak érdekében, hogy „a választási kampányok és a politika átláthatóbbá váljon”. A találkozó után a két képviselő jelentést nyújt be az Európai Bizottsághoz, hogy „a digitális világban zajló politikai finanszírozás átláthatóságának” problémáját ismertessék. Catalin Drula, újságírói kérdésre válaszolva kifejette: szerinte egységes európai szabályozásra lenne szükség, olyasmire, amit a Facebook Amerikában már bevezetett…

hirdetés
hirdetés

(Nethuszár)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés