hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

Tombol a táttájizmus Vássárhelyen

Kedves olvasóink – a marosvásárhelyi lokális Izaura-szappanopera 1638538. részéhez érkeztünk most erről közlünk egy közepesen hosszú beszámolót – akiket nem érdekel, azok nyugodtan lapozzanak tovább, egy minden izgalmaktól mentes, minden újszerűségtől messze álló sztori következik. Úgy is mondhatnánk, csak a szokásos vássárhelyi táttjizmus kicsapódása történt tegnap a Poklos-menti felhőnemkarcolók tövében.

hirdetés
hirdetés

Azoknak, akik lemaradtak az előzményekről: tavaly valamikor az RMDSZ Maros megyei szervezete úgy döntött, hogy az RMDSZ marosvásárhelyi, azaz a városi szervezete nem képviseli kellőképp a helyi magyarság érdekeit, ezért feloszlatta a városi szervezetet, amelyet a megye alárendeltségébe utalt. Péter Ferenc, aki civilben a Maros Megye Tanácsának elnöke, nem civilben pedig az RMDSZ megyei tótumfaktuma (vagy fordítva) és Vass Levente városi elnök, RMDSZ-es parlamenti képviselő összecsapásának lett ez az eredménye. Vagy: ez lett az eredménye.

Az új csapat nagytakarítást ígért, ebből lett aztán egy halovány lepkefing – valamikor tavaly nyáron még úgy volt, legalábbis a megyeiek ezt nyilatkozták, hogy három hónap alatt átvilágítják a városi szervezetet, döntést hoznak stb. Ám a Maros-Poklos-Somos-tető Bermuda-háromszögében az idő relatív fogalom, így azóta is várjuk a három hónap végét, brit tudósok pedig már egyértelműen kimutatták, hogy Marosvásárhelyt a világvége is elkerüli, hiába na, a maják nem számoltak a tulipán időcsapdájával.

Nos, időközben a városi szervezet azt állította, hogy feloszlatásuk szabálytalan volt, és, mint kiderült, igazuk volt, a megyei szervezet eljárását hatályon kívül helyzete az RMDSZ illetékes testülete, azaz, ma, elvileg, ismét létezik a városi RMDSZ. Az elvilegre itt azért kell egy külön figyelmet fordítani!

És, ha már léteznek, akkor azt tették, amit tenniük kell, mármint, amit kampány idején tenniük kell: összegyűlt a helyi választmány, és összeállították a Szövetség marosvásárhelyi tanácsosi listáját – azokat az embereket, akiket az RMDSZ a következő önkormányzati testületbe delegálna, hogy képviseljék érdekeiket.

Az elmúlt négy évben ugyanis az RMDSZ mindent csinált, csak épp nem érdeket képviselt. Sőt, nemcsak a magyarokét, hanem a város érdekeit is messze leszarta, jó példa erre a közszállítás siralmas állapota: Marosvásárhelyen a buszok időnként úgy kapnak lángra, hogy Seattle-i Blakc Lives Matter legyen a talpán, aki ezt utánozni tudja. Nem is tudják – Erdélyben legalábbis nincs mégy egy város, ahol a buszok kigyulladnak, időnként az utasoknak kell megtolniuk, de olyan is volt, hogy a hírős Maxi-taxiból (kisbuszok) egy utas kiesett a jármű ajtajával együtt. Menet közben, hogy jobban értsük.

A Szövetség helyi képviselői nyakig benne voltak a főtéri műemléképületeket, és úgy általában a város képét teljesen megváltoztató mélygarázs javaslatában is, ezt végül az óriási felháborodás hatására vissza kellett vonniuk, az építkezésre felvett bankkölcsön sorsáról sokat tudni ma sem lehet, majd a következő polgármester szív vele, szegény Soós Zoli. Ha ő lesz, persze, ami nagyon nagy HA a fentiek után és alapján.

Ilyen előzmények után tehát az ember fia azt várta volna, hogy valami ütős listával áll elő a Tulipán SRL, de ez csak felerészben sikerült, vagy annyiban sem. Az tény, hogy a Vass Levente által irányított városiak komoly kompromisszumot mutattak fel a lista összeállításakor: az egész úgy néz ki, hogy egy Péter Feri embere, egy Vass Levi embere, egy Péter Feri embere, egy Vass Levi embere – egyezzünk meg, az ebben megbúvó logika akár jó is lehetne – hiszen a legnagyobb lélekszámú magyar város polgármesteri székének visszaszerzése húsz évnyi Florea után csak akkor lehetséges, ha a két tábor kompromisszumra jut. A lista ebből a kompromisszumkészségből tükröz valamit, s nem is keveset.

A baj a nevekkel van: Csíki Zsolt és Magyary Előd befutó helyeket kaptak a listán, miközben az elmúlt négy évben tagjai voltak annak az RMDSZ-es önkormányzati testületnek, amelyről fentebb már leírtam a közismertebb tényeket. Ezek a nevek aztán vihart kavartak a vásárhelyi politikai életben, a helyi Facebook-csoportokban többen is kifejtették véleményüket, hogy ezt a listát így nem!

Hogy is néz ki a lista?

Az élen Kozma Mónika szerepel, akit Erdély a Pro Economica Alapítvány kapcsán ismert meg – az ő jelölése abból a szempontból érthetetlen, hogy neki ez visszalépés. Másrészt sárpataki lakos, így a kampányban erősen kell magyarázkodnia, hogy mit akar ő Vásárhelyen, még továbbá, a tömegközlekedést felügyelő Transport Local felügyelőbizottsági tagja – és a közszállításról fentebb már mindent elmondtam. Igaz, aligha valószínű, hogy sima fb-tagként Kozma Mónika tudott volna a nagyobb dolgokról, a sunnyogásokról, vagy épp befolyásolni tudta volna a történéseket (a TL-t érintő botrányok kapcsán sem merült fel a neve!) – ez utóbbiakra ott van az RMDSZ hű Sancho Panzaja, Tatár Béla. Ettől függetlenül Kozma Mónikának is szembe kell néznie az elmúlt négy évvel, ami számára azért is lehet kellemetlen, mert a Pro Economica révén végzett munkája is kárát látná mindennek, ráadásul politikai tőkét sem ebből fog szerezni.

Második helyre érkezett meg Kali István, Vass Levente irodavezetője, harmadik helyen pedig Portik Vilmos, a Forgatag főszervezője, aki Péter Ferenc kabinetfőnöke. Mondom, egy sima, egy fordított – így gondolkoztak a gyerekek, és ez nem is biztos, hogy rossz logika, de az, hogy Csíki Zsolt, illetve Magyary Előd befutó helyekre került sok magyarázatba fog még kerülni az amúgy sem túl jó fényszögben tündöklő városi RMDSZ-nek.

A listán befutó helyet kapott egy olyan személy, akivel kapcsolatban egy dolgot biztosan ki merek jelenteni – már amennyire vásárhelyen lehet bármiféle biztos kijelentést tenni egy szövetségi taggal kapcsolatban: soha nem fog Florea, vagy a gáska bármely más tagjának a zsebébe bebújni. Ő Frunda Csenge, az RMDSZ híres szenátorának, Frunda Györgynek a lánya. Gondoljon akárki, akármit erről, de erősen az a véleményem, hogy Csenge az egyetlen, aki meg is tudja engedni magának azt a luxust, hogy csak a város érdekeit tartsa szem előtt, legyen bárki is a polgármester – egyszerűen meg van hozzá a háttere.

Nagyrészt ennyit arról a listáról, amelyről teljesen hiába írtam le a fentieket, ugyanis a TÁT (ez egy RMDSZ-es intézmény, teljes nevükön: Területi Képviselők Tanácsa) holnap megvitatja a listát, és, ha akarja, akkor módosíthatja is, persze ehhez kétharmados többség kell, de ismerve a táttájékat, ezt nem nehéz összehozni. Szóval, mire ezt a cikket ti elolvassátok, addigra lehet, hogy az egész nem is érvényes.

Történt ugyanakkor egy másik dolog is a tegnap: Kali Istvánt megszólaltatta az Erdély TV, és megkérdezték tőle, hogy akkor az RMDSZ most támogatja-e Soós Zoltánt, vagy nem. Kali erre nagyjából annyit mondott, hogy

Zoli nem az RMDSZ jelöltje, független jelölt, egyelőre nem olvasta a programját, amikor majd lesz neki, akkor elolvassa, és az alapján döntenek.

Ami – egyezzünk meg! – korrekt kijelentés, kár, hogy a Maros-parton húsz évet késtek vele. Ugyanis Soós Zoltán, mint jelölt, naponta kell szembenézzen azzal a paradoxonnal, hogy a város lakossága (mára már a románok is, nemcsak a magyarok) változást akar, viszont egy ilyen változást nem lehet a tulipán színe-szaga alatt előadni, ezért az RMDSZ egykori tanácsosa (2012-2016), tagja függetlenként indult.

Kali István nyilatkozata kapcsán feldühödtek páran a Soós kampánystábjában, de azt nemtették hozzá, hogy miért: ha Soós független, akkor az RMDSZ azt nyilatkozik róla, amit akar. Ha az RMDSZ nem nyilatkozhat Soósról amit akar, mert azzal veszélyezteti a győzelmét, akkor Soós Zoli nem független. Vagy az RMDSZ nem független szervezet, mert egy független jelölttől függ. Igen, tudom, kicsit bonyolult, pont olyan, mintha meghívnád a szomszédod egy kávéra a saját otthonába, ahol ő főz neked kávét a sajátjából, viszont te viselkedsz gazdaként.

Kali fricskája igaz – Soósnak a programja még mindig nem ismert! – és jókor, mi több, még időben jött. Van idő fordítani a kampányszekeren. Persze, ehhez az is kell, hogy megtörténjen a felismerés: így nem lesz győzelem, lépni kell! Ez utóbbi még várat magára.

Nagyjából ennyi karaktert ért meg a Maros-parti szappanopera legújabb felvonása, osszátok meg ezerfelé, hogy mások is unatkozzanak rajta egyet, ha pedig jobban elmélyülnétek az új politikai irányzat, a táttájizmus történetében, akkor ajánlom a kapcsolódó anyagokat.

Ghonzó

Kapcsolódó anyagok:

Soós Zoltánt támogatja, de önálló listákkal indul Vásárhelyen az EMSZ

Újabb jelentkező Vásárhely polgiszékére: Benedek Theodora

Örömhír Vásárhelynek: a magyarellenes Pascan is indul a polgármesteri székért

Marosvásárhely polgármestere benácult: szülni csak állami engedéllyel!

Tömeges halpusztulást okozott a hanyag kezelés Marosvásárhelyen

Titokban folytatják a marosvásárhelyi főtérre tervezett mélygarázs projektjét, az RMDSZ hallgat!

Phenjan jönni Marosvásárhely: kedves POL, nem ellenkezni nagy vezető és világbéke!

Mennyiért tolják a vásárhelyi utasok a buszt? 3,6 milió euróért

Makkai Gergely többé nem alpolgármester Marosvásárhelyen!

Frontvárosi háttérharcok? Iohannis Marosvásárhelyre látogat

Marosvásárhelyre ér a “Ne bántsd a magyart!” tünciturné: fellép az EMNP és a Rammstein!

Nekiment a POL a PNL-nek Vásárhelyen

A POL után a marosvásárhelyi RMDSZ-frakció is kezdeményezi Makkai leváltását (Frissítve!)

Mi folyik Vásárhelyen? Hát, ez!

Egyből két magyar is bejelentkezett Marosvásárhely polgármesteri székéért: Soós Zoltán és Hermann Mark Christian

Marosvásárhely: amit Hunor nem tud megoldani, azt meglépi a POL

Vásárhely polgármestere ismét bevadult: betiltotta a Critical Mass bicajos felvonulását

Kelemen Hunor: megvan a marosvásárhelyi polgármester-jelöltünk, de nem mondjuk meg ki az

Vásárhelyen tovább vásárhelyieskednek: felfüggesztenék a felfüggesztést

Új politikai zsebszótár kell Vásárhelyre: a POL lett az új RMDSZ?

Vásárhelyi VIBE: „Orbán, verd ki a Ferinek!” – a Parazitii országában, hogy lehet ezt megengedni?

Árnyékbokszolás a Kombinát alatt – vásárhelyi pillanatok

Ez az, táttájé! 40 kisállat pusztult el a vásárhelyi állatkertben a hanyag városvezetésnek köszönhetően

A vásárhelyi RMDSZ megoldja: lebontanák az egykori zsidó iskolát!

Másképp tényleg nem lehet? Újabb műemléképületet veszít el Marosvásárhely!

Érdekvédelem felsőfokon: az Állatkerttől és a szociális segélyekből vont el pénzeket a vásárhelyi RMDSZ

Kizárják Makkait a Szövetségből? Újabb pofon a Maros megyei RMDSZ-től a vásárhelyi szervezetnek

Pénzügyi-adminisztratív autonómia – az ország számára logikus és kötelező reform. Mi tart vissza?

És deportálni is fogja a magyarokat a román Klaus Barbie?

Itt a március, nyílnak a magyarok!

Ki gründolja az RMDSZ marosi listáit: Dan Tanasa vagy Jan Slota?

Dorin Florea visszautasította a DSP karanténra kijelölendő épületre vonatkozó kérelmét

Smaranda Enache: Florea hosszú polgármestersége nem lett volna lehetséges a pártok és a sajtó támogatása nélkül

Hivatalos: Soós Zoltán független jelöltként indul csatába Florea ellen

Győzelemre hangolva: visszalép a jelöltségtől, és Soós Zoltánt támogatja Hermann Mark Christian

Húsz év után van esély, de teendő is – Soós Zoltán a polgármester-jelöltségről

Egy Poklos-parti Seneca üzenetei: “megbasz téged a polgármester!”

Makkai véres ellentámadása: minden RMDSZ-es képviselő korrupt lenne?

Nethuszár-exkluzív: lépett a POL, Tatár Lehel benyújtotta Makkai Gergely visszahívására vonatkozó javaslatát, városi RMDSZ-frakció vonakodik

És igen, a POL megoldja az RMDSZ helyett: hivatalosan kérvényezik Makkai Gergely leváltását!

Florea nem hagyja magát: idén sem ünnepelhet a magyarság a saját főterén (frissítve)

Az RMDSZ kedvenc alpolgija sikerrel járt – a “Székely vértanúk forrás” tábla levéve!

MOGYE-tárgyalások: megegyeztek a semmiben

Lenyúlta az RMDSZ az ENSZ kisebbségügyi biztosának látogatását? Hantz Péter nyílt levele+interjú

Magyar diáktüntetés és SZKT – merre tovább RMDSZ?

Jó hír: újraépül az Aranykakas, mutatjuk milyen lesz

Meglepetés: a közpénzen dél-koreiai világbékéért harcoló alpolgi nem mond le!

Történelmi pillanat Erdélyben: az RMDSZ kéri az RMDSZ leváltását

Balhé a marosi RMDSZ-ben: megye kontra város, avagy Vass Levente végre rendet rak?

Újabb magyar politikus korrumpálódik egy picit? Nyomoz a DNA!

hirdetés
hirdetés

(Nethuszár)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fzsido-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Zsid%C3%B3%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027814254{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fcigany-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Cig%C3%A1ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027806652{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Formeny-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20%C3%96rm%C3%A9ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027826135{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
[ult_sticky_section sticky_gutter=”100″]
hirdetés
hirdetés
[/ult_sticky_section]