hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

Trianon 100. évfordulójára, szeretettel a Jobbiktól: Jakab Péter szerint megvonható a szavazati jog az erdélyiektől

A magyar belpolitika ellenzéki térfele eddig sem tartogatott túl sok izgalmat erdélyi olvasóink számára, így aztán mi sem számoltunk be a Jobbik nevű párt nemrég lezajlott elnökválasztásáról – egyrészt, mert minek, másrészt pedig amúgy is tét nélküli volt, egy, csak egy jelölt állt a vidéki pusztában, szavazatokra várva, amiket meg is kapott, így lett Jakab Péter a Jobbik elnöke*.

hirdetés
hirdetés

*FRISSÍTÉS: cikkünk megjelenése után Lokody Levente, a Jobbik utolsó erdélyi elnöke (vagy valami ilyesmi) kommentben jelezte, hogy ő maga szintén jelölt volt, Jakabbal szemben… Úgyhogy álljon itt a helyesbítés: Jakab Péter legyőzte Lokody Leventét a választáson, tehát nem egyedül indult…

Most, hogy ezt tudjuk, térjünk rá arra, hogy mi érte el az ingerküszöbünket, ami arra vette rá a román belpolitikai harcoktól és erdélyi magyar belbokszokkal kellően lefárasztott agyunkat, hogy erről a Jobbik nevű pártról írjunk. Pontosabban: nem is róla, hanem annak új elnökéről, és nem is róla, hanem arról, amit a Válasz Online nevű lapnak nyilatkozott – ugyanis a szép és hosszú interjúban van egy olyan rész, amitől azért mi is dobtunk egy hátast, bár – mondom – a román belpolitikán és az erdélyi magyar pártok belbokszain edződtünk, így nem sok minden lep már meg minket.

Nos, Jakab Péternek sikerült!

Jakab Péter ugyanis nem izgatja magát különösebben amiatt, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) és annak elnöke, a szemkilövető és a világszinten is bizonyítottan leggyengébb kormányzást egykoron összehozó Gyurcsány Ferenc megvonná a határon túliak szavazati jogát. Mielőtt tovább mennénk, álljon itt a szóban forgó részlet az említett interjúból:

  • – Az mondjuk tényleg érdekes lenne, hogyan kormányoznának a DK-val. Gyurcsány sosem szerette a kettős állampolgárságot, sem a szavazati jogot. Mit tesz, ha koalícióban vannak vele, és azzal jön elő, hogy el kell venni ezeket?
  • Ami nem lehet vita tárgya, az az autonómia. Hogy a határainkon kívül élők a szülőföldjükön őrizhessék meg a magyarságukat. Ezért akár uniós szinten is küzdenünk kell. Bízom benne, hogy ez nem is képezi vita tárgyát Magyarországon. Az, hogy akik nem itt adóznak, hogyan szóljanak bele az itteni politikába, szavazat szintjén, netán szószóló útján – ez legitim vita lehet.
  • – Ön mit képviselne egy ilyen vitában? Ha Gyurcsány Ferenc felveti, hogy vegyék el az állampolgárságot meg a szavazati jogot.
  • Az állampolgárságot nyilván nem lehet elvenni, miért is kellene. Pozitív intézmény.
  • Arra tehát vevő lenne, hogy megvonják a ma vele járó szavazati jogot?
  • Azt mondom, legitim vita tárgya lehet, hogyan szóljanak bele az itteni politikába úgy, hogy az mindenki számára megnyugtató legyen.
  • – Ma tehát nem megnyugtató?
  • Amikor járom az országot, látom, milyen megosztó ez a kérdés. Van, aki szerint természetes, hogy minden állampolgárnak jár a szavazás joga, de legalább ennyien vannak, akik azt mondják: aki soha nem adózott ide, az ne szóljon bele abba, hogyan és kik osztják újra az adóból befolyó pénzeket. Azért vagyunk politikusok, hogy lefolytassuk a szükséges vitákat és olyan eredményre jussunk, amely mindenki számára elfogadható.

Eddig az idézet…

Eleve érdekes, hogy a hipotetikus felvetést, miszerint a Jobbik majd együtt kormányoz a DK-val, Jakab az interjú alatt egyszer sem cáfolja, nem veti el – sem mint konkrétumot, sem mint hipotézist, ez már önmagában sokat elmondhat az egykoron jobboldali, masszívan antikommunista párt metamorfózisáról, de ezt nem most fogjuk kivesézni, és vélhetően a jövőben sem, annak túl unalmas a téma. Ami viszont a kettős állampolgárok szavazati jogáról szól, nos, az több mint érdekes – úgy hülyeség, ahogy van, de legalább van benne rendszer, így a kiskörúton belül, és a kelet-magyarországi falvakban élő fogatlan alkesz is egyformán meglátja magát benne, ez viszont nem kis kommunikációs teljesítmény, tényleg néppárt lett a Jobbik nnna…

Az állampolgársággal ugyanis együtt jár a szavazati jog. A szavazati jog a demokrácia egyik legerősebb, legfontosabb eleme – nem tudod úgy szűkíteni, hogy ne sérüljön a képviselet elve. Az, hogy Jakab szerint ez legitim vita tárgya lehet kissé erős kijelentés, de Magyarországon annyi idiótát láttunk már javaslatokat megfogalmazni, hogy nyugodtan mondhatjuk: ez belefér, igenis, legitim vita tárgya lehet, akkor viszont minden MÁS VITA IS LEGYEN LEGITIM, például a kommunista múlttal való leszámolás, a kitörésre való megemlékezés, a különböző szélsőjobbos szervezetek létezése és aktivitása, vagy éppenséggel a cigányok szegregált oktatásának a lehetősége, hogy a korántsem végleges felsorolást egy aktuálisra utaló szösszenettel zárjam.

Aligha mondunk újat olvasóinknak azzal, hogy sem Jakab Péter, sem Gyurcsány Ferenc nem kapna infarktust az erdélyiek szavazati joga miatt, ha mifelénk tömegesen szavaznának rájuk, és nem a Fideszre. Ezt azonban mégsem lehet kimondani, elvégre egy jogállamért küzdő újdonsült néppárt szájából mégse hangozhat el az, hogy: „vonjuk meg a határon túliak szavazati jogát, mert mindannyian a Fideszre szavaznak”, így hát szép jogi környezetbe kell burkolni, és lehetőleg az ország egyik felét ráuszítani a másikra. Az interjúban mindkettőre akad példa.

Azért korlátozni a szavazati jogot, mert a határon túliak nem Magyarországon adóznak: blődség! A diákok sem adóznak, a munkanélküliek sem, és utóbbiak alatt jó sok cigányt kell érteni, akik – ha Jakab Péter következetes önmagához – akkor szintén búcsőút inthetnek a szavazásnak. És rá lehet játszani az irigységre, hiszen „aki soha nem adózott ide, az ne szóljon bele abba, hogyan és kik osztják újra az adóból befolyó pénzeket.” – mondja Jakab, rámutatva az önérzetes, adófizető magyar állampolgárok milliós táborára, kár, hogy velük szinte soha nem találkozni egyéb esetekben, amikor a Jobbiknak nem túl kellemes kérdéseket kell megválaszolnia az Állami Számvevőszék előtt.

Bay the way: e logika mentén a Londonban, és szerte a nagyvilágban élő magyarországiak sem szavazhatnának, hiszen nem adóznak Magyarországon.

Mindenesetre az interjúnak nem is ez a legfájóbb pontja: elvégre gondolhat Jakab, amit csak akar a kettős állampolgárok szavazati jogáról, szavainak a súlyát az adja, hogy képes lenne mindezekről Gyurcsány Ferenccel egyeztetve (megalkudva?!) dönteni.

Hát, feleim, 2022-ben, Erdélyben ne is számítsatok 0,1%-nál többre.

Ghonzó

hirdetés
hirdetés

(Nethuszár)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fzsido-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Zsid%C3%B3%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027814254{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fcigany-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Cig%C3%A1ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027806652{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Formeny-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20%C3%96rm%C3%A9ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027826135{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
[ult_sticky_section sticky_gutter=”100″]
hirdetés
hirdetés
[/ult_sticky_section]