hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

Új politikai zsebszótár kell Vásárhelyre: a POL lett az új RMDSZ?

Még tavaly történt, hogy a marosvásárhelyi magyarellenes, román–magyar, vegyes, sorosista, kapitalista, liberális, náci, kommunista, románbérenc, magyarbérenc (nem vicc, a két jelző együtt és egyszerre is elhangzott már a sajtóban) Szabad Emberek Pártja (POL) szavazásra indított saját weboldalán és a Marosvásárhelyiek Facebook-csoportban, arra kérve legnagyobb lélekszámú erdélyi magyar közösséget, hogy szavazzon: melyik magyar neves személyiségről nevezzék el a város 7. számú általános iskoláját.

hirdetés
hirdetés

A szavazáson Sütő András nyert, őt követte szorosan Kemény János – és elég rendesen lemaradva futott a jelöltek között Teleki Samu (ennek később még jelentősége lesz!). Na, a POL fogta is magát, és annak rendje módja szerint, ahogy azt kell, és azért, amiért őket megszavazták a helyi választásokon, eljártak aszerint, amit a normalitás megkíván: benyújtottak egy határozattervezetet, hogy a város 7. számú iskolája viselje Sütő András nevét. A helyi tanács névadó bizottságában aztán a nemzetvédő, magyarharcos RMDSZ-es többség ezt LESZAVAZTA, hogy saját javaslatukat nyújtsák be: legyen Teleki Samu a névadó. Szóval, nem is csak a második opció, Kemény János, de nem is valaki olyan, aki esetleg a POL szavazásán nem szerepelt az opciók között, mert akkor ki kellett volna találni valaki újat, amihez kell műveltség, helyismeret, irodalmi ismeret ésatöbbi, sok kis kellemetlen nüansz.

Csakhogy ebből sem lett semmi, ahogy az RMDSZ összes ígérete elfolyt a gernyeszegi ganéval dúsított Maros vizén, úgy ez is elúszott, fennakad majd valahol a Bethlen Gábor szobor és a Bodor Péter zenélő kút tetemén. Viszont jött a PSD.

És a büszkehogyromán, szocialistademokrata, koalícióspartner PSD, ha jön, akkor mindenki álljon félre. Sergiu Papuc, Marosvásárhely alpolgármestere, aki az RMDSZ-es képviselők szavazatainak köszönhetően lett alpolgármester, lévén a POL által jelölt Györfi Júlia nem felelet meg a Szövetség kényes magyar ízlésének, így nem lehetett két magyar alpolgi a legnagyobb magyar közösséggel bíró székelyföldi városban, szóval jön Papuc, aki tavasszal, a Székely Vértanúk emlékművének tereprendezésekor kimondta, hogy „a Novi 7-ből nem lesz Székelyföld!” (a November 7. lakótelep ad otthont a Székely Vértanúk emlékművének), szóval jön Papuc, és állhatunk félre, mi, magyarok, elvégre az RMDSZ jóvoltából duhajkodik itt a fickó, szeressük őt!

A csávónak amúgy Telekiből a Samu maradt meg, mert ő is benyújtotta a 7. számú általános iskola elnevezésére vonatkozó javaslatát, legyen Samuil Micu a névadó. Mellékes, hogy a fickó valószínűleg életében nem járt Vásárhelyen, de, miután sajátjai feltörölték vele itthon a padlót néhányszáz alkalommal Budán halt meg, ahol élete utolsó szakaszában az itteni nyomda román cenzoraként és korrektoraként tevékenykedett.

Azért az RMDSZ-t sem ejtették fejre, és lévén, hogy a városban akkora a magyarok körében a velük szemben érzett düh, ellenérzés, hogy a névadó bizottságban aztán nem ment át Samuel Micu Klein sem. Összegezve: a 7-es iskolából nem lesz sem Sütő András, sem Kemény János, sem Teleki Samu sem Samuel Micu általános iskola, mindenki legnagyobb megelégedésére. A PSD ugye elmondhatja, hogy megvédte a román érdekeket, ha nem is lesznek ők a névadók, legalább a magyaroknak nem sikerült, az RMDSZ örül, mert sikerült keresztbe tennie a POL-nak, a POL pedig nem örül, de egyelőre hárman vannak a tanácsban, így nincs mit tegyenek.

Amúgy az RMDSZ esztétikai és kulturális érzékéről sokat elárul az, hogy nemrég büszkén jelentették be a város képviselői (kivéve a POL-t), hogy az Aranykakas és a Turbina közötti sétány (inkább sikátor) ezentúl Bürger Albert nevét fogja viselni. Még azzal is megveregették a mejjüket, hogy ez az első marosvásárhelyi utca, amit zsidó személyiségről neveznek el, ami – hát, hogy is mondjam csak –, így 2019-ben inkább szégyen, mint büszkeség, de na, mi le vagyunk maradva száz évvel, ezért a világvége is később ér el ide.

Azért azt megkérdezném az RMDSZ-től, hogy miért kell a város egyik legsötétebb, mintegy száz méter hosszú, pisiszagú sikátorát elnevezni arról a zsidó üzletemberről, aki nemcsak, hogy a város legnagyobb adófizetője volt, hanem neki köszönhetjük a városi világítást – annyira esztétikai így, nem kéne esetleg az egykori zsidók, által lakott utcákat mondjuk Göringről elnevezni?

Szóval, ha Marosvásárhelyre jössz, hozzál magaddal politikai zsebszótárt: a POL itt az RMDSZ, az RMDSZ meg PSD, a kormánypárti PSD itt ellenzék, és a kormánypárti polgármester, pedig ellenzéki ALDE-s, vagy valahogy így, faszom se tudja, elveszettem a fonalat már pár éve, és lehet nem is akarom már megtalálni.

A POL most azért nyújtott be javaslatot, hogy, ha már Ady-évfordulót élünk, akkor az egykori Ady-t, ma Rovinari, nevezzék csak el ismét Adyról. Egyáltalán nem kíváncsian várom, hogy az RMDSZ ezt miként fogja kijátszani.

hirdetés
hirdetés

(Ghonzó, Nethuszár)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fzsido-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Zsid%C3%B3%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027814254{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fcigany-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Cig%C3%A1ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027806652{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Formeny-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20%C3%96rm%C3%A9ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027826135{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
[ult_sticky_section sticky_gutter=”100″]
hirdetés
hirdetés
[/ult_sticky_section]