hirdetés
hirdetés
ÍRD ALÁ!RIPOSZT

Új vérszerződés: a kormány támogatja a székely kezdeményezést

A magyar megmaradást szolgálná a nemzeti régiók létrejötte, ezért létérdek támogatni az erre irányuló aláírásgyűjtést – hangoztatta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára kedden az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparban, ahol részt vett a nemzeti régiók védelmében indított európai polgári kezdeményezés támogatásáról szóló sajtótájékoztatón.

hirdetés
hirdetés

Az államtitkár úgy fogalmazott: november 7-éig folytatódhat az aláírásgyűjtés, eddig 1 millió 8 ezer online és körülbelül 250 ezer papíralapú aláírást gyűjtöttek, de a kettő között van némi átfedés. Mint mondta, a kormány a nemzeti összetartozás évében, száz évvel Magyarország feldarabolása után minden tőle telhetőt megtesz, hogy összegyűljön határidőre a kellő számú aláírás.

Az MTI kérdésére elmondta, ez anyagi támogatást is jelent, és a szervezőmunkát is segítik, “minden kapcsolatrendszert megmozgatnak”. Az államtitkár közölte: az uniós szabályok értelmében legalább hét országból kell egymillió aláírást gyűjteni. Magyarországról, Szlovákiából és Romániából megvan a kellő számú aláírás, őszig azokra az országokra koncentrálnak, ahol magyar nemzeti közösségek élnek, így Szlovéniára, Horvátországra, Ausztriára és Svédországra. Potápi Árpád közölte, szeretné, ha a májusi lendülettel folytatódna a gyűjtés (akkor az utolsó napon 190 ezer aláírást sikerült összegyűjteni), és ha a hiányzónál jóval több kézjegy gyűlne össze.

Pesty László, a Székely Nemzeti Tanács petíciójának kampányfőnöke elmondta, 40 ezer főnél nagyobb aktivistahálózatot építettek ki, amelynek segítségével az egész európai színtérre ki szeretnék vinni a székely ügyet, emellett belekezdenek a székely brand kiépítésébe, amelyet biztosan folytatnak a november 7-ei határidő lejárta után is. Az MTI-nek kifejtette, azt vállalta, hogy az előírt hét helyett tíz országból és egymillió helyett kétmillió aláírást “tesz le a brüsszeli asztalra”. Csak a digitális térre, az írdalá.hu nevű online kampányra koncentrálnak, papír alapon nem gyűjtenek – mondta.

A keddi, ópusztaszeri eseményen meghívott és felkért vendégek, az oktatás, a civil szféra, a politika és az egyház képviselői mondták el gondolataikat a nemzeti régiók védelmében tett polgári kezdeményezés támogatásáról, azokat a délvidéki, különösen a vajdasági lakosságnak ajánlva.

A Nethuszár továbbra is minden tőle telhetőt megtesz, hogy az általunk az utóbbi esztendők legracionálisabb politikai lépésnek nevezett kezdeményezés igazán sikeres legyen. Írtunk már erről akkor is, amikor még nem dübörgött a kampány, azt követően is, összeszedtük, hogy úgy szakmailag, mint a román belpolitikai változásokat tekintve milyen hatalmas előnyt jelenthet, ha ez sikerül.

A dübörgő választási kampány idején se feledkezzünk el arról, hogy itt lobog előttünk ez a nagy feladat, talán túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a székelység – és úgy általában az európai kisebbségek – előtt még soha nem állt ekkora lehetőség. Olvasóinkat arra kérjük, ha a kapcsolódó anyagok, vagy azok egy része megihletik őket, és ezek alapján írnának egy angol, német, francia, spanyol, olasz stb. nyelvű szöveget, amivel a nyugatiak figyelmét fel lehetne kelteni, akkor ne habozzanak, írjanak nekünk a nethuszar77@gmail.com e-mail címre.

A beküldők között pedig kisorsolunk néhány évtizednyi szabadságot, önállóságot, önrendelkezést stb.

Kapcsolódó anyagok:

Szakmaibb cikkek, azaz a romániai regionális politika várható lépéseiről, az összefüggésekről, és ezek Székelyföldhöz kapcsolódó viszonyáról:

egy cikk még januárból, amikor azt hittük, hogy nemsokára PNL-kormány lesz, aztán a járvány elvitte őket is, de a várható kormány céljai, tervei jól kirajzolódnak az alábbi írásból:

Területi átszervezés: de facto már a “regionalizálás” útjára lépett volna Románia – mi lesz a magyar megyék sorsa?

Aztán az is kiderült, hogy a román politika, vagy annak egy nem látható, de annál hatékonyabb része ezt véresen komolyan gondolja, olyannyira, hogy kis híján autonóm lett Székelyföld, mi pedig – ha nincs a Nethuszár – nem is tudunk róla, mert épp a román liberálisok részéről érkezett egy oylan törvénymódosító javaslat, amitől…, de ezt inkább olvassátok el:

Nem vicc: majdnem autonómmá nyilvánította Székelyföldet az Orban-kormány – egy reformjavaslat tündöklése, és ideiglenes bukása

A fentiek után írtunk először mi is a nemzeti régiókról szóló aláírásgyűjtésről, sőt, a Nethuszár rövid történetében ez volt az első alkalom, amikor egy aláírásgyűjtést reklámoztunk, nem véletlenül. Az akkori cikkünk címe sokat minden elárul, de érdemes a tartalmat is elolvasni:

Több mint aláírásgyűjtés: ez függetlenségi nyilatkozat! Támogasd!

 

És ezután mi is elkezdtük érezni, hogy valami nagyon lényegesre tapinthattunk, ami az erdélyi közönség érdeklődési körét illeti, ugyanis sorra kaptuk a kérdéseket olvasóinktól: mi ez? Mikor indult? Mikor jár le? Hol lehet aláírni? (Akkor még nem volt járvány, papíron is lehetett…), és a legfontosabb kérdés: jó-jó, de mit jelent ez gyakorlatban, hogy is nézne ki egy ilyen régió az Unión belül. És akkor megpróbáltuk összefoglalni, mellőzve minden ilyenkor szokásos bullshit-et – ez lett belőle:

Miért is kéne aláírd a nemzeti régiókért indult polgári kezdeményezést? Íme a Nethuszár válaszai

A kezdeményezés amúgy Marosvásárhelyről indult, és – minő meglepetés – egy helyi román vállalkozó is felkarolta. Dan Masca, a Szabad Emberek Pártjának (POL) elnöke nemcsak támogatója az önállóan igazgatott Székelyföldnek, hanem anygailag is támogatta a kezdeményezőket az indulás rögös útján. A vele készült interjúnk ma is tanulságos:

 

A román vállalkozó, aki támogatja a székely nemzeti régiókért folyó aláírásgyűjtést

Az aláírásgyűjtés első fordulója május 7-én zárult. Akkor még nem tudtuk, hogy a járványra hivatkozva tudunk-e hosszabbítást kérni, amolyan második fordulót, visszavágót, nevezd, ahogy akarod. Februárban jártunk, a vilkág kezdett megbolondulni a vírustól, amikor Pesty László – Istennek legyen hála! – átvette a kampány irányítását. Vagyis, fogalmazzunk pontosan: készített egy kampányt, ugyanis addig semmi sem volt. Amikor Pesty és stábja átvette a kampányrudat, az előírt egymillió aláírásnak az öt százaléka volt meg. Hátravolt két hónap. És akkor beindult a gőzhenger:

A Viszkis aláírta! Te mire vársz?

Pataky Attila arra kéri az Eddások népes táborát, támogassák a székelyek aláírásgyűjtését (VIDEÓ)

Németh Sándor: Nemzeti kötelességünk a határontúli magyarok támogatása (VIDEÓ)

Kowa: Magunkért is írjuk alá! (VIDEÓ)

Hosszú Katinka: Fogjunk össze és írjuk alá! (VIDEÓ)

Schiffer András: a magyar kultúra gyökerei részben Székelyföldön vannak (VIDEÓ)

Csókay András: Isten, család, haza (VIDEÓ)

Szőke András: Erdély mindenben kapcsolódik hozzánk (VIDEÓ)

Ifj. Vidnyánszky Attila: Itt egész Európáról szó van (VIDEÓ)

Badár Sándor: Nemcsak az erdélyieknek segítünk, hanem saját magunknak is (VIDEÓ)

Reviczky Gábor is aláírta: “itt egész Európáról van szó” (VIDEÓ)

Így gondozzák a magyarjukat Romániában: ünnepelni készül a sovén tábor

Van még öt percünk, hogy legyen önálló Székelyföldünk!

A román vállalkozó, aki támogatja a székely nemzeti régiókért folyó aláírásgyűjtést

Május 7.: a székely igazság, vagy a székely szégyen napja lesz?

SZNT: a nemzeti régiókról szóló kezdeményezés össznemzeti ügy

hirdetés
hirdetés

(Nethuszár)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fzsido-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Zsid%C3%B3%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027814254{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fcigany-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Cig%C3%A1ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027806652{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Formeny-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20%C3%96rm%C3%A9ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027826135{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
[ult_sticky_section sticky_gutter=”100″]
hirdetés
hirdetés
[/ult_sticky_section]