hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

Újabb emléknappal gazdagodik Románia: keresztényüldözés áldozatainak emléknapja

A román parlament újabb emléknappal gazdagítja az ilyesmiben egyáltalán nem szegény országot: Daniel Gheorghe, PNL-s képviselő, az Otopeni polgármester fia nyújtotta be azt a javaslatot, miszerint augusztus 16. legyen a „keresztények elleni erőszak tudatosításának nemzeti napja” vagy valami ilyesmi, románul így hangzik: „Zi Națională de Conștientizare a Violenței împotriva Creștinilor”.

hirdetés
hirdetés

A dátum sem véletlen, az ortodox egyház ezen a napon emlékezik a “Brancoveni mártírokra”. Az óromániai uralkodót, Constantin Brancoveanu-t és négy fiát, valamint tanácsnokát 1714. augusztus 16-án elfogta Ahmed szultán, majd azt követelte tőlük, hogy mondjanak le keresztény vallásukról. Mivel Brancoveanu ezt megtagadta, négy fiát a szultán lefejezte, majd a tanácsnok következett, végül maga Brancoveanu is a fejét adta hitéért. Az ortodox egyház szentként tartja őket számon, és eddig is augusztus 16-án emlékeztek rájuk.

Az új törvény értelmében tehát a világban zajló keresztényüldözésekre fogják felhívni a figyelmet, ebből az alkalomból piros fénnyel világítják meg az elnöki palotát és a kormánynak otthont adó Victoria-palotát, a Diadalívet, valamint a Mogosoaia-i palotát, és erre hívják fel a helyi hatóságokat is. A törvénytervezet benyújtó Daniel Gheorghe elmondta: céljai között szerepelt az is, hogy a mai fiatalok jobban megismerjék, milyen szerepet játszott a kereszténység az ország történelmében.

Az „Aid to the Church in Need” civil szervezet felmérése szerint a kereszténység az egyik legüldözöttebb vallás a világon, a vallási fanatizmus miatt elkövetett erőszakos cselekmények 75 százaléka Jézus követőinek táborából kerül ki.

Forrás: G4Media

Kapcsolódó anyagok:

Erdogan az iszlám útján: mecsetté válhat a Hagia Szophia

Vitéz Mihály, Horia, Closca és Crisan nemzeti hősök, és jutott egy magyarvérengző emléknap is

hirdetés
hirdetés

(Nethuszár)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés