hirdetés
hirdetés
KORONARIPOSZT

Újra itt a disznópestis: 3000 malacot nyírtak ki Teleormánban

Több mint három ezer malackát nyírtak ki több Teleormán megyei településen, hogy megelőzzék a disznópestis további terjedését – írja a Ziare.com.

hirdetés
hirdetés

A malacok feláldozásáról szóló döntést a megyei Sürgősségi Esetek Biztossága hozta meg, amit az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) hagyott jóvá, na meg a megyei tanács is támogatta. Az utóbbi két hétben szám szerint 3125 malacot öltek le, a DSVSA szerint előtte felmérték a járvány terjedésének kockázatát, és erre alapozva hozták meg a döntést.

A disznótulajdonosok felháborodtak

A disznók tulajdonosai elégedetlenségüknek adtak hangot, mert hiába kárpótolta őket asz állam, az egészséges malacokat is levágták. Szerintük az afrikai sertéspestis nem lehet csak azzal megállítani, hogy a gazdaság malacait ölik meg, a vaddisznókat is meg kéne tizedelni, ugyanis azok szabadon hordozzák a kórokozókat.

Malac teteme a Marosban Arad környékén 2018-ban (Fotó: B1)

Romániában nagyjából másfél évvel ezelőtt ütötte fel a fejét az afrikai sertéspestis, országszerte több malacot öltek meg, gazdaságokat, farmokat számoltak fel, akadtak viszont olyan hangok is, amelyek a hivatalos szervek hanyagságáról számoltak be, egy Bukaresthez közeli farmon meghalt malacokat nemes egyszerűséggel a Duna-Fekete-tenger csatorna partjára dobtak ki, több alkalommal úsztak sertéstetemek a különböző folyókon.

hirdetés
hirdetés

(Ziare.com, Nethuszár)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

hirdetés
hirdetés