hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

#COLECTIV: a Reset Iasi lépett, és büntetőfeljelentést tett Raed Arafat ellen

Amint arról a Nethuszár is beszámolt, a Libertatea című napilap közzétett egy, a Sürgősségi Helyzetek Igazgatósága (ISU) által készített videót, amelyből egyértelműen kiderül: a helyszínre érkező mentőegységeknek fogalmuk sem volt mit kezdjenek a sérültekkel, a haldoklókkal, több agonizáló fiatal magára hagyva fetrengett az aszfalton, a mentés egyik irányítója, Schiopu parancsnok egy adott pillanatban a holttestekre értve így fakadt ki: „hagyjátok őket a faszomba!” A Respect Iasi lépett, és büntetőfeljelentést tett Raed Arafat, a Sürgősségi Helyzetek Osztályának (DSU) igazgatója, valamint az ISU Ilfov-Bukarest parancsnokai, Orlando Schiopu és Mihai Guta ellen.

hirdetés
hirdetés

A videót az ISU nemcsak a közvélemény, hanem a hatóságok elől is eltitkolta, holott a Colectivben lezajlott tragédia miatt vizsgálatot kezdeményezett a kormány, az áldozatok hozzátartózói pereket indítottak, ám ennek ellenére soha, sehol nem bukkantak fel a képkockák, sőt, létezésükről csak az ISU vezetőségének egy szűk köre tudott. Legalábbis így tudtuk mi, a popor, amíg az ISU nem tartott egy sajtótájékoztatót, ahol még ők álltak az erdő felől, mondván, hogy érkezett ugyan kérés arra nézve, hogy adják át a felvételeket a tragédia vizsgálóinak, de a „kérelem nem volt pontos”, így azt elutasították.

Raed Arafat, a Sürgősségi Helyzetek Osztályának igazgatója tegnap a Libertatea napilap megkeresésére tagadta, hogy tudott volna felvételekről. Később viszont teljesen elzárkózott a sajtó elől, meglehetősen arrogánsan annyit közölt a nagyérdeművel, hogy csak a választási kampány után hajlandó nyilatkozni.

Ez elve több kérdést vet fel:

indul Arafat a választásokon?

Mint állami alkalmazottnak, mi köze van neki ahhoz, hogy kampány van, vagy épp nincs, egyáltalán, miért függ(ne) össze a Colectivben történt tragédia a mostani választási kampánnyal,

illetve, ha van összefüggés a kettő között, akkor nemhogy csak a választási kampány UTÁN, hanem egyenesen ELŐTTE kell közölni!

Még egyszer mondom: KELL! Arafat számára nem fakultatív tantárgy a válaszadás, hanem a munkaköri leírásából fakadó kötelesség, lévén ő felel mindannyiunk életéért, ha vészhelyzetbe kerülnénk.

A Respect Iasi saját Facebook-oldalán jelentette be, hogy arra kéri Románia főügyészét, indítson vizsgálatot a már említett három vezető, Raed Arafat, Orlando Schiopu és Mihai Guta ellen, kérésüknek pedig egy büntetőfeljelentéssel adtak nyomatékot.

A feljelentés: bizonyítékok visszatartása miatt a Respect Iasi feljelenti Raed Arafat, Orlando Schiopu és Mihai Guta parancsnokokat

Akkoriban mind Raed Arafat, aki a most közzétett felvételek szerint a fejetlenség és zűrzavar idején is a helyszínen volt, mind a mentést lebonyolító állami szervek szerint a mentőakció pontos, hatékony, kifogástalan volt. Mondták ezt dacára annak, hogy a kórházak nem tudtak ennyi égési sérüléssel érkező pácienst fogadni, a könnyebb sérülést szenvedők végül saját maguk mentek be a kórházba, ahol elképesztő körülményekkel kellett szembesülniük.

Az akkori kormánypárti hivatalnokok szerint a romániai kórházak ugyanazokat a feltételeket tudták nyújtani a sérülteknek, amit Németország is tud. A nagyképű nyilatkozatok mögötti tragikus valóságot aztán nagy nehézségek árán a román sajtó oknyomozó csoportjai leplezték le, így derülhetett ki, hogy sokszor az elemi higiéniai előírásokat sem tartották be, ami az égési sérülést szenvedők esetében különösen fontos.

Szintén a Colectiv-tragédia kapcsán derült ki a romániai egészségügyi intézményeket sújtó kórházi fertőzések magas aránya, a Colectiv áldozatai közül többen is ezen ok miatt vesztették életüket. A román oknyomozó sajtó akkoriban kiderítette: a kórházak fertőtlenítőszereinek beszállítója egy kormányközeli vállalkozó, egykori szekus, aki, hogy nagyobb profitra tegyen szert, felhígítva adta át a szereket. Mielőtt azonban eljárás indulhatott volna az említett vállalakozó ellen, az illető hirtelen öngyilkos lett….

A kórházi fertőzések miatti elhalálozásokat egy belső egészségügyi jelentés is megerősítette – a Pro TV újságíróinak birtokába került dokumentumból egyértelműen kiderül: a bukaresti kórházakban a káosz uralkodott a tragédia utáni napokban, ennek ellenére a hivatalos kommunikáció szerint minden rendben volt. Akadt olyan szülő, aki ennek a „minden rendben”-nek hitt, és végül nem vitte át gyerekét külföldi kórházba. A gyerek végül elhunyt.

A Colectivben történtek az 1989 utáni Románia egyik legsúlyosabb tragédiáját jelentik. 65 fiatal vesztette életét (26-on helyben vesztették életüket, 39-en pedig később, a kórházakban) – mindezt úgy, hogy a koncertnek helyt adó klubnak nem volt meg a tűzvédelmi engedélye. A bukaresti fiatalság véleménye szerint a korrupció a hibás, amely megengedte, hogy ilyen körülmények között is működjön a klub. A tragédia után országszerte tüntetések robbantak ki, az akkori kormányfő, Victor Ponta viszont nem várta meg a tiltakozási hullám végét – lemondott. Az őt követő Ciolos-kormány rendelte el végül a tragédia körülményeinek kivizsgálását, a jelek szerint viszont az ISU meg őelőlük is eltitkolta a felvételeket.

hirdetés
hirdetés

(Nethuszár)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fzsido-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Zsid%C3%B3%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027814254{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fcigany-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Cig%C3%A1ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027806652{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Formeny-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20%C3%96rm%C3%A9ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027826135{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
[ult_sticky_section sticky_gutter=”100″]
hirdetés
hirdetés
[/ult_sticky_section]