hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

Ismét jönnek, hitványkodnak – ma délutáni program: Úzvölgye 2.0

A román belpolitika ismét előveszi a tavasszal már egyszer felmelegített receptet – akkor EP-választások, most az államfőjelöltek versenyeznek egy olyan országban, ahol még kormányt sem tudnak alakítani – nem csoda, hogy kell a kommunizmus alatt megismert „belső ellenség”, és ennek az országnak akkora szerencséje van velünk, magyarokkal, hogy nem kell ezt az ellenséget importálniuk. Új forgatókönyvekkel már nem is fáradoznak, a tavaszi úzvölgyi eseményeket, mint jó háziasszony a töltött káposztát, úgy melegítik fel ismét az etnikai konfliktus lehetőségét magában hordozó temetőrablás sztoriját.

hirdetés
hirdetés

Október 25. van, a román hadsereg napja, az erdélyi városok felett repülők és helikopterek cirkálnak, mindenfelé és mindenféle katonai bemutatók érik egymást, a Calea Neamulul (Nép útja) elnevezésű szélsőjobboldali mozgalom (ez a szélsőséges, babám, nem a magyarországi kollégáik!) pedig fáklyás felvonulást szervez az úzvölgyi katonai temetőbe.

Miért is ne? Tán lecsuktak valakit a tavasszal alkoholos befolyás alatt őrjöngő huligánok közül, hogy ilyenformán szarvukat törjék? Ugyan! Szarnak rá. Pontosabban: az akkori belügyér Sancho Panzája, a Sebastian Cucos által irányított csendőrség meg egy kicsit segítette is a huligánokat, ha nem más a passzivitásával.

Államfő-választás van, kormányválság, és úgy általános értelemben is Románia olyan mélyre süllyedt az utóbbi évek PSD-ALDE kormányzása alatt (amihez az RMDSZ is segítő kezet nyújtott a Victoria palotának), hogy a kilencvenes évek ilészcsiénista hangulata már-már retróbulik fílingjeként köszön vissza, oktatva a mai ifjúságot a mioritikus tankönyv első leckéjére: a fák nem nőnek az égig, és az igazi román demokrácia, az „eredeti demokrácia”. Mindez senkit nem zavar a demokráciákra olyannyira érzékeny Nyugaton…

A Nethuszár korábban cikksorozatban tárta fel, hogy kik is álltak, állnak az úzvölgyi katonai temető körül kirobbant műbalhé mögött: kivénhedt szekusok, akik elérkezettnek látták az időt, hogy az olyannyira szeretett hazájuk válságos pillanatiban megpróbáljanak még egyszer visszakapaszkodni a hatalomba, annak bármelyik sarkába, egyszerűen váljanak ismét fontossá ők, az egykori „negyedhármasok” – ahogy a román mondja: „se ne baga in seama si pe noi”, azaz számoljanak velünk is.

Volt itt kőkemény és nehezen bizonyítható orosz jelenlét, az úzvölgyi katonai temetőt imádkozással védő magyarokat megattakozó huligánok hősiességéről dicshimnuszokat zengett a Sputnik nevű orosz hír(?)portál, hogy aztán a nemzetközivé váló botrány idején a Cambridge Analyticához rokoni szálakkal kötődő akkori külügyminiszter, Teodor Melescanu induljon el egy Szijjártó-ellenes hadjáratra, gondolván, majd addig provokálja a magyar kollégáját, amíg háborús állapotokhoz nem érkezünk. Szijjártó szerencsére okosabb volt ennél, ahogy az egész magyar külügy kiválóan kezelte a kérdést, és nem ült fel a szándékos botránykeltésnek.

Nem úgy az erdélyi magyar politikusaink, akiknek semmitevése, passzivitása, majd látszattevékenysége rendesen hozzájárult ahhoz, hogy elfajuljon a történet, holott már akkor tudták, hogy készül valami, amikor még csak a betonkeresztek alapjául szolgáló gödrök virítottak az úzvölgyi temetőben, de tenni semmit sem tettek, amit igen, azt is későn, és amit későn, azt is rosszul.

Borboly Csaba pedig igazi székely elefánt módjára semmit sem felejtett az akkori módszertanból, de úgy is mondhatnánk, semmit sem tanult: Hargita Megye Tanácsának RMDSZ-es elnöke alig ezer főt tudott Úzvölgyébe csődíteni augusztus végére, holott Tusványoson még tízezrekről beszélt, és végsőkig elmenő ellenállásról, de a nyár meleg, az ősz hosszú, a frontátvonulások országában és korszakában aligha lehet következetességet számon kérni bárkitől is. Saját Facebook-oldalán ismertette a medveellenes hadjárat százados ura (ha felül a medvére, sej-haj), hogy ők bizony, Csíkszentmárton polgármesterével együtt levélben fordultak a Bákó megyei Dormánfalva polgármesteréhez, arra kérve azt a személyt, aki az egész balhé első számú felelőse és működtetője, hogy garantálja számukra: nem lesznek ma rongálások a temetőben.

Okos lépés, kár, hogy minden eleme őrült hibákat tartalmaz, mert először is: nem úgy volt, hogy Úzvölgyének semmi köze Dormánfalvához, mert Csíkszentmártonhoz tartozik? Egy ilyen kéréssel kvázi elismerik, hogy a terület felett a dormánfalvi polgármester gyakorolja a hatalmat. Másodjára: a rendbontások megelőzése nem a polgármester, hanem a csendőrség, rendőrség, hadsereg, titkosszolgálat, NATO stb. feladata – ismétlem, nem a román ajkú Polgár Jenőé.

Borboly bejegyzését sokadjára olvasva sem értem, hogy mit is akar mondani, de ez a kitétel megütötte a szemem, annyira, hogy hegesztőszemüvegben olvastam el másodjára:

 #Úzvölgye érzékeny témává vált nemcsak a magyar, hanem a román közösség számára is, de a provokáció egyik fél részéről sem kívánatos, sőt, rendkívül kártékony, a helyzet megoldása pedig csakis jogi úton, a megyehatár vitájának rendezésével lehetséges.

Khm, bocsánat, de a román közösség számára ez nem érzékeny téma, hacsak nem tartunk ott, hogy a tolvajok érzékenységét figyelembe kell venni, és lehetőleg ne zavarjuk őket ebbéli tevékenységükben. Tiszta szerencse, hogy nem perelnek be, amiért ellenezni próbáljuk itt néhányan, hogy a kezükbe kerüljön a magyar katonai temető. Másrészről: miféle magyar részről érkező provokációról beszél az elnök úr? Semmi ilyesmi eddig nem történt, sőt: az Erdélyi Magyar Néppárt csekély érdeklődéstől kísért road-showját leszámítva itt senki sem tiltakozott komolyabban az úzvölgyi hullalopás ellen, leszámítva a magyar kormányt, akik közül szerintem most sokan csak néznek, hogy mit ehettünk mi, itt a végeken, hogy ennyire passzívakká váltunk. Jelentem, semmi bajunk, csak Úzvölgyébe Lénárd bácsi a törpeerőművek betoncsöveit hozta el, és nem az ingyenes Csíki sört, így hát leszarjuk.

Említettem, a Nethuszár alaposan körbejárta a kérdést, felderítette a felelősöket, megnevezte őket – és még nem vagyunk a végén, de addig is, ajánljuk kedves olvasóinknak az alábbi hivatkozásokat – mire ezeken végigmész, mindent tudni fogsz Úzvölgyéről, még azt is, amit nem akartál, és azt se bánjuk, ha megosztod őket, főleg az angol és román nyelvű anyagainkat, mert eisze ezt is nekünk,egyszerű embereknek kell majd megoldanunk…

Ghonzó

KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK:

Az úzvölgyi botrány legfontosabb tudnivalói húsz pontban 

Ceausescu parancsát teljesítik az úzvölgyi temető elrománosításával?

Az úzvölgyi provokátorok I.rész: sötét figura a múltból

Az úzvölgyi provokátorok II. rész: alig észrevehetően, de megjelenik a titkosszolgálati szál

Menesztik a magyarellenes belügyért? Kik mennek még? És miért járnak a romániai juhok lehajtott fejjel?

Újabb provokáció a levegőben? Székelyudvarhelyen falfirkákon keresztül üzenik nekünk: “Erdély román föld”

A helyzet fokozódik: beletenyereltek az oroszok a román-magyar viszonyba, Erdély felvonulási tereppé válik?

Neverending-story: Hargita és Bákó megye nem tudott megegyezni az úzvölgyi katonai temetőt is érintő határvitában, indulhat a per

Úzvölgyi halottak: hétből három román nemzetiségű katona nem a román seregben szolgált

Valea Uzului: trei dintre romanii inhumati nu faceau parte din Armata Romana

Tusványosi utógondolatok: az erdmagyar politikusok látványos csődje I. rész

A Cambridge Analytica jelöli ki a román szenátus következő elnökét? Visszatérhet Teodor Melescanu

Úzvölgyi katonatemető: október végére halasztották a román-magyar szakértői egyeztetéseket

Persze, hogy éberek voltak a hatóságok Úzvölgyében: maximális pénzbírság két iskolabusz miatt

Jönnek! Ismét Úzvölgyébe készül a román nackóosztag, fáklyás felvonulást szerveznek

Egy SS-rajongó dák nackó leletei az Úzvölgyében – még a sajátjai sem hisznek neki

Úzvölgye: húzzák az időt a minisztériumban

Nem fasiszta szimbólum az úzvölgyi kelta kereszt: mégis, milyen választ vártunk?

László Tőkés: maghiarii din Transilvania se află sub asediu şi la 30 de ani de la căderea dictaturii

Valea Uzului: trei dintre romanii inhumati nu faceau parte din Armata Romana

Discuţie Szijjártó-Meleşcanu despre cimitirul din Valea Uzului şi noul Cod administrativ

20 de puncte importante legate de întâmplările recente la Valea Uzului

Istoria cimitirului din Valea Uzului

Cazul Valea Uzului: Ungaria a sesizat Consiliul Europei

Cimitirul militar din Valea Uzului: consultările experţilor din România şi Ungaria au fost amânate pentru sfârşitul lunii octombrie

Úz Valley: the anatomy of a conflict – Part I

Úz Valley: the anatomy of a conflict – Part II

Úz Valley: the anatomy of a conflict – Part III

Úz Valley: the anatomy of a conflict – Part IV

Úz Valley: the anatomy of a conflict – Part V

hirdetés
hirdetés

(Nethuszár)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fzsido-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Zsid%C3%B3%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027814254{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fcigany-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Cig%C3%A1ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027806652{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Formeny-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20%C3%96rm%C3%A9ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027826135{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
[ult_sticky_section sticky_gutter=”100″]
hirdetés
hirdetés
[/ult_sticky_section]