hirdetés
hirdetés
RIPOSZT

Itt az újabb kormánybuktatás? A PSD benyújtotta a bizalmatlanságit

Újabb kormányváltás érik Romániában: Marcel Ciolacu, a PSD elnöke még a múlt héten jelentette be, hogy augusztus 17-én pártja leteszi a bizalmatlansági indítványt a Ludovic Orban vezette kormány ellen, ez ma meg is történt. Az ALDE és a Pro Romania jelezte, hogy támogatják, Victor Ponta pedig tegnap úgy fogalmazott az egyik román hírtelevízió adásában, hogy amennyiben az RMDSZ nem támogatja majd a kormánybuktatást, akkor “nem tudom”. A Iohannis-féle “lyonapotchivánok” után itt az újabb szleng, egyenesen a Victoria palotából.

hirdetés
hirdetés

Akkor most mi vaaan?

A bizalmatlansági indítvány sikeréhez 233 szavazat szükséges. A PSD-nek van összesen 205, az Adevarul információi szerint ebből 204-en aláírták az indítványt, az egyetlen hiányzó pedig az a Teodorovici, aki a pártelnök Ciolacu kemény ellenfelének, mi több, ellenségének számít. Ez már komoly veszély a Ludovic-kormányra, ugyanis az ALDE és a Pro Romania szavazataival nagyjából 240 szavazat gyűlne össze (még begyűjtenek egy-két független képviselőt, párat a kisebbségiektől), ami azt jelentené, hogy Ludovic Orban veheti a kalapját.

Ponta ugyanakkor óvatosabb, illetve egy sikertelenség esetén az RMDSZ nyakába varrná azt, hogy a PNL-kormány a helyén maradhatott. A Romania TV-nek nyilatkozva a Pro Romania elnöke, Klaus nyomdokába lépve, bemutatta magyar nyelvtudását:

“La moţiune se va întâmpla că nem tudom. Dacă domnul Iohannis a spus Jó napot kívánok PSD, eu voi spune că dacă UDMR votează cu PNL nu trece moţiunea. Să vedem atunci cum va fi io no pot kivano PNL”

azaz:

“Az indítvány esetében az fog történni, hogy <nem tudom>. Ha Iohannis úr azt mondta, hogy <jó napot kívánok PSD>, én azt mondom, ha az RMDSZ a PNL-vel voksol, akkor nem megy át az indítvány. Lássuk, akkor hogy fog hangzani a <jó napot kívánok PNL>”

A román hírtelevíziós történetében még soha nem beszéltek ennyit magyarul…

Hol áll az RMDSZ?

Az igazság az, hogy a magyar képviselők rohadtul nincsenek egyszerű helyzetben – rájuk most a viccből ismert belgák szerepét osztotta ki a román politikai élet: bárhova is álljanak, sehova sem fognak tartozni. A PNL-kormány össznépi megítélése a béka segge alatt van ugyan, de még mindig nem érte el a PSD-vel szemben érzett össznépi undort. Amennyiben megszavazzák a bizalmatlansági indítványt, akkor a soron következő PNL-kormánnyal aligha fognak tudni bármiféle érdemi együttműködést kialakítani. Amennyiben nem támogatják a PSD indítványát, akkor egy évtizedes, vagy talán több is barátság végére kerülhet pont. Kelemen Hunor, a Szövetség elnöke a napokban úgy nyilatkozott: az RMDSZ nem fogja aláírni a bizalmatlansági indítványt, annak megszavazásáról pedig még nem döntöttek.

Hunor most azt teszi, amit tennie kell: lógatja a levegőben a magyar képviselők szavazatait, lássuk, ki ígér többet. Mást nagyon nem tehet, ráadásul mindez úgy hiányzott neki, mint ablakos tótnak a hanyatt esés: az önkormányzati választások hajrájában részt venni egy kormányváltásban már a Biblia szerint sem túl hasznos cselekedet, írták is a KORINTHUSIAKHOZ címzett levélben, hogy “ne foglalkozz a román belpolitikai balhékkal választások ellőtt, mert az Úrnak sincs rá lehetősége, hogy kiszedjen a bajból, ámen” – nem biztos, hogy ezekkel szavakkal, de ez a lényege.

S akkor nem lesz miniszterelnök?

A román sajtó is csak találgat, hogy mi lesz akkor, ha sikeres lesz az indítvány és bukni fog a Ludovic-kormány. Ciolacu szerint a PSD-nek van jelöltje a miniszterelnöki pozícióra, de nem árulja el ki az. Ugyancsak a román sajtó szinte egésze kész tényként kezeli, hogy Iohannis nem fogja ismét Ludovic Orbant jelölni, kettejük közötti viszony kifejezetten fagyossá vált az utóbbi időben, úgy látszik a PSD, a magyarok és Orbán Viktor után a másik Orban, az ő Ludovicja is csípi az elnök úr kényes orrát. Itt azért nem álljuk meg, hogy ne tegyük fel a kérdést: nem lenne egyszerűbb ha az államfőt hajtanánk el a francba?

A bizalmatlansági indítványt egyszer felolvassák a parlamentben, majd szavaznak róla – hogy ez mikor lesz, az jó kérdés, Ciolacu már ezen a héten szeretné, de lehet csak augusztus végére jutunk el oda, hogy megtudjuk, mi lesz ebből a cirkuszból. Amennyiben Ludovic bukik, akkor 45 napig átmeneti kormányként igazgat, ami annyit jelent, hogy sürgősségi kormányrendeleteket sem adhat ki, ez a járvány tombolása közepette megszervezett önkormányzati választások esetében nem a legjobb helyzet, de ez van, ezzel kell beérjük.

Iohannis elnök ugye magához hívja majd a parlamenti pártokat, egy konzultációra, isznak ásványvizet és kávét, az RMDSZ-t lyónapottal köszönti, és kitalálják, hogy az államfő kit jelöljön miniszterelnöknek. Olyasvalakit, akit aztán a parlament meg is szavaz, ilyent pedig nehéz találni ma Romániában, gondoltam is, hogy bejelentkezek Klausnál, javasoljon engem, elvégre ez sem sokkal komolytalanabb felvetés annál, amit ezek politika és államigazgatás címén leművelnek.

Nos, itt tartunk most: nem a káosz szélén, abban már nyakig benne vagyunk, a kérdés csak az, hogy mikor érjük el a gödör alját?

Ghonzó


hirdetés
hirdetés

(Nethuszár)

hirdetés
hirdetés

ZSIDÓ ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fzsido-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Zsid%C3%B3%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027814254{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

CIGÁNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Fcigany-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20Cig%C3%A1ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027806652{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
hirdetés
hirdetés

ÖRMÉNY ERDÉLY

[ult_buttons btn_title=”Mutass még több cikket” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.nethuszar.ro%2Formeny-erdely%2F|title:M%C3%A9g%20t%C3%B6bb%20%C3%96rm%C3%A9ny%20Erd%C3%A9ly%20cikk|target:%20_blank|” btn_align=”ubtn-center” btn_size=”ubtn-custom” btn_width=”200″ btn_height=”50″ btn_title_color=”#ffffff” btn_bg_color=”#65bc99″ btn_bg_color_hover=”#ffffff” btn_title_color_hover=”#65bc99″ icon=”Defaults-glass” icon_size=”0″ btn_icon_pos=”ubtn-sep-icon-at-left” btn_border_style=”solid” btn_color_border=”#65bc99″ btn_color_border_hover=”#65bc99″ btn_border_size=”1″ btn_radius=”0″ css_adv_btn=”.vc_custom_1561027826135{margin-top: 20px !important;margin-right: 0px !important;margin-bottom: 0px !important;margin-left: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-right: 0px !important;padding-bottom: 0px !important;padding-left: 0px !important;}” btn_font_family=”font_family:Open Sans|font_call:Open+Sans|variant:600″ btn_font_style=”font-weight:600;” btn_font_size=”desktop:14px;” el_class=”width_100″]
[ult_sticky_section sticky_gutter=”100″]
hirdetés
hirdetés
[/ult_sticky_section]