hirdetés
hirdetés

Pesten és Kézdin is tüntettek a székely srácok mellett

Mint ismert, két kézdivásárhelyi fiatalembert, Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt öt évre ítélt a bíróság terrorizmus miatt. Az ügy érdekessége, hogy korábban, a közel egy évnyi előzetesben töltött idő után a bukaresti bíróságon felmentették őket, és engedély nélküli pirotechnika használatáért kaptak annyit, amennyit előzetesben voltak. Az ügyész fellebbezett, így született meg a minapi ítélet, ahol is a bírós megváltoztatta az ügy besorolását, és végül a terrorizmus vádja miatt fejenként öt évet osztott ki a legényekre.
A Nethuszár által megkérdezett ügyvéd szerint a bíró törvényesen járt el, amikor módosította a besorolást, így pedig jócskán távolodik a szabadlábra helyezésük reménye. Az ügyben szerepel egy bizonyos svájci állampolgárságú erdélyi magyar, Dr. ing. Sebestyén Teleki István, aki – a DIICOT által lehallgatott beszélgetés szerint orosz finanszírozást is kilátásba helyezett, amennyiben „nagyot szólna” az akció, így Dring Pista – ahogy az őt jól ismerő erdélyiek nevezik – részletes vallomása lehetne az, amelyik fordulatot adhatna az ügynek, mindenesetre sok mindent tisztázhatna, ha nem tűnt volna el a nyilvánosság elől. (Jelen sorok szerzője napok óta próbálja őt elérni, minden lehetséges eszközön: Skype, Facebook stb.)
Az ítélet kiváltotta az erdélyi és a magyarországi közvélemény felháborodását, lévén, hogy sokan ártatlannak tartják a fiúkat, akik a román hírszerzőszolgálat, a SRI ármánykodásának este áldozatul, az ügyet a közvélemény egy része (azt hiszem mondhatni, korántsem a többsége) mesterien felépített politikai csapdának gondolja, amelynek célja a magyarság megfélemlítése, az autonómiaküzdelmek lejáratása. Ennél fogva aztán előbb Pesten az a 64 Vármegye Ifjúsági Szervezet tiltakozott a román nagykövetség előtt, amelynek amúgy a két elítélt székely srác is a tagja. A nagyjából 150 főt felvonultató tüntetésen a szervezet társelnöke, Zagyva György Gyula is felszólalt, aki azt követelte a magyar kormánytól, hogy azonnal és nyomban minden nemzetközi fórumon csapjon az asztalra – nem ezekkel a szavakkal, de ez volt a lényege, és fogadást mernék kötni, hogy a résztvevők közül csak nagyon kevesen gondolkodtak el azon, hogy ez mekkora hülyeség, sőt, ez a szám konvergál a nullához.
Amennyiben a magyarság nem lép fel egységesen ez ellen a “jogtipró döntés” ellen, minden magyart “bármikor elhurcolhatnak” ” – dörögte a szónok, és abban egyezzünk meg: nem kaptam a szívemhez, valahogy nem félek attól, hogy holnap csak úgy elhurcolnak akár engem, akár másvalakit, de a határokon átívelő nemzeti paranoia további erősítéséhez kifejezetten illik egy ilyen dörgedelem.
Arról kevésbé hallani, hogy a 64 Vármegye esetleg mélyen magába nézett volna, és felismerve azt, hogy a több mint tíz éves folyamatos polgárháborús retorika, a militarista attitűd erőltetett idealizálása stb. nem igazán kecsegtet eredménnyel, így talán más, járhatóbb utakat keresne. Nem, erről egyelőre szó nincs.
Kézdivásárhelyen ma délután tüntetnek, ide majd’ az összes magyar párt és szervezet delegált képviselőt, egész jó kis összefogás alakult ki, kár, hogy a munkahelyteremtésben nem tudunk ennyire összefogni.
A több száz résztvevő egyértelművé tette: megrendezett, koncepciós eljárásnak tartja a Bekéék ügyét, kiállásuk nemcsak emiatt fontos, hanem, ahogy Beke Csilla fogalmazott: lelkierőt adhat a fiúknak!
És tény: bukaresti előzetes letartóztatásuk idején is nagy segítségükre volt az, hogy tudták mennyien állnak mögöttük, és az ő lelkierejüknél most aligha van fontosabb!
(Nethuszár)

Vélemény, hozzászólás?