hirdetés
hirdetés

Románia centenáriuma: 100 év magány

Túl azon, hogy az utóbbi években megszokottnál némileg erősebb a magyarellenesség a hivatalosságok részéről (azért csak az utóbbi időben megszokottnál, mert hajlamosak vagyunk elfeledni: volt ez rosszabb is a ’90-es évek elején-közepén) alig van valami, amiből szembetűnne, hogy Románia komolyan gondolja fennállásának 100. évfordulójának megünneplését – hacsak a napirenden levő politikai válságot nem nevezzük annak. (Érdekességképp: a temesvári sör, a Timisoreana idén ünnepli 300 éves fennállását…)

Bár a média mindent megtett, hogy az irigységgel leplezze a súlyos válságot, amiben az ország élni kényszerül, azért ez nem sikerült teljesen, már csak azért sem, mert Románia lakosságának 4%-a (hivatalos becslések) vagy más források szerint 10%-a már külföldön él, dolgozik és nem szándékozik hazajönni. A több mint négy millió külföldön élő románnal az ország a második helyet foglalja el a migráns-kibocsájtó országok sorában, előttünk csak Szíria jár, igaz, ott azért dúl egy kemény polgárháború. Románia olyan lett, mint a rejtett alany egy állítmány nélküli mondatban.

Itt állunk száz év után, és ugyanannyi idő alatt jutunk el Kolozsvárról Csíkszeredába, mint száz évvel ezelőtt, ugyanúgy nincs ereje a törvénynek, az igazságszolgáltatás a politika játékszere, és mindez csak a jéghegy csúcsa. Ja, és mindez a kormány színétől függetlenül.

A románok nem igazán ünnepelnek, helyette viszont tüntetnek: demonstrálnak egy jobb országért, egy olyan országért, amilyen külföldön tapasztaltak (népszerű proteszt-dal a vreau o tara ca afara, azaz olyan országot akarok, mint kint).

Holnap, augusztus 10-én, pénteken gigatüntetés lesz Bukarestben, az első olyan tüntetés, amit a diaszpórában élő románok szerveztek. Az autóutakon már tömött sorokban érkeznek haza azok, akik akaratuk ellenére mentek el, a vonatokra alig kapsz helyet, mindenesetre tényleg nagy tüntetés készül – így ünnepel Románia.

Hogy mi lesz a tüntetésen, és lesz-e eredménye? Kövesd a Nethuszár Facebook-oldalát a holnapi nap folyamán, ahol többször is bejelentkezünk élőben a helyszínről, Bukarestből.

(Nethuszár)

Vélemény, hozzászólás?