hirdetés
hirdetés
KIEMELTRIPOSZT

Semmi meglepetés: Erdogan támogatja a svédek NATO-csatlakozását

Hosszas huzavona után, amelybe még egy török elnökválasztásnak is bele KELLETT férnie, Erdogan tegnap este bejelentette, hogy országa mégiscsak támogatja Svédország NATO-tagságát. A dealről egyelőre sok infó nem repült ki, gyanítható azonban, hogy felszállnak hamarosan azok az F–16-osok, amelyeket Washington tartott vissza Ankarától. (Esetleg már célba is érnek, mire ezt a cikket befejezem…)

hirdetés
hirdetés

A magyar közbeszédben volt némi olyan fíling, mintha Erdogan ezzel valamiféle meglepetést okozott volna – ismét csak azt kell mondanom: a celebszakértők is jobban tennék, ha Nethuszárt olvasnának, ugyanis még a török elnökválasztás második fordulójának vége előtt írtuk meg, hogy az öreg szultán egyáltalán nem azt fogja tenni, amit az európai és főként balos-liberális véleménytervezők várnak tőle, azaz: nem fogja tovább pörgetni az autokrata államépítést, inkább kihasználja a török szempontból is történelminek nevezhető, amúgy kecsegtető lehetőségeket kínáló win-win szituációját a Nyugattal.

Török áfium: miért NEM kell félni Erdogantól

Mi jön még?

Ankara nem kispályás, és ezt azóta tudjuk, hogy évekkel ezelőtt, még a háború kirobbanása előtt sem fosták le a bokájukat a ruszkiktól való félelmükben, habozás nélkül lelőttek egy légterükbe pimaszkodó orosz vadászgépet és meg se parittyázták Putyin ezt követő fenyegetéseit.

Erdogan tavaly is megmutatta, hogy ki a capo di tutti capi: amikor Ruszijá a gabonaegyezmény felmondásával fenyegetett, majd – elvileg – fel is mondta azt, Ankara közölte, hogy török hadihajók fogják kísérni az ukrán teherszállítókat, ha Moszkvának ez nem tetszik és tenni próbál valamit, akkor a válasz is annak megfelelő lesz. Moszkvának nem tetszett, aztán úgy ment bele a gabonaegyezmény meghosszabbításába, mintha mindig is ezt akarta volna – mi pedig jót röhögtünk a hülye Putyinon és az ő bohócán, Peszkov szóvivőn. Az eset azért is érdemel külön figyelmet, mert Moszkva ismét a gabonaegyezmény meghosszabbításának elutasításával fenyeget, és Ankara ezt ismét nem veszi a szívére, a török hadihajók újra készen állnak.

Aztán Erdogan nemrég találkozott Zelenszkij elnökkel, majd közölte a nagyvilággal, hogy:

  • támogatja Ukrajna NATO-tagságát (legkésőbb ekkor már tudni lehetett, hogy a svédek támogatásának bejelentése is érkezni fog), valamint
  • hazaengedte