hirdetés
hirdetés
ZSIDÓ ERDÉLY

A vásárhelyi RMDSZ megoldja: lebontanák az egykori zsidó iskolát!

Akárhogy is számítgatjuk, tesszük-vesszük, legyünk bármennyire is jóindulatúak, a marosvásárhelyi RMDSZ-es városi képviselőkről (tanácsosokról), aligha tudunk sok jót elmondani – és most újabb agyérgörcsöt okozó hírrel lepték meg az orvosi egyetemért épp heves küzdelmet folytató városkát: lebontanák a négyes iskolát, mert kell a hely – na, ezt figyeld! – a városi szakosztályoknak.
Hinnéd? Ugye milyen hihetetlen így, első hallásra, hogy a vásárhelyi zsidó közösség egykori iskoláját, amelyet sem a nácik, sem a komcsik nem tudtak eltüntetni, a marosvásárhelyi magyar képviselet vezényletével eltüntetnék a város térképéről: viszlát négyes iskola!
A terv ugyanakkor zavaros is egy kicsit: egyrészt már 2003 óta terv van arra, hogy a Ballada utcát megnyissák a forgalom előtt – ha már a városi parkolást, tömegközlekedést nem tudják megoldani, akkor legyen autóforgalom mindenhol, ugye – ekkor még az egykori négyes iskola, ma Európa Gimnázium teljes ledózerolása is napirenden volt.

Az iskola udvara 2013-ban (Fotó: Székelyhon, Boda L. Gergely)

Másrészt, Makkai Gergely, a dél-koreai utak békeharcosa azt nyilatkozta a Székelyhonnak, hogy a városházán már nem férnek el a szakosztályok, ezért őket kölköztetné az épületbe a Polgármesteri Hivatal – így viszont nem, vagy nem észében kerülne lebontásra az épület, amely jelenleg a római katolikus egyház tulajdonában van.
A város kulturális emlékezetében és a belvárosi utcakép szempontjából is fontos szerepet játszó épület ma már romos állapotban van, az iskola kiköltözött belőle, üresen áll – a marosvásárhelyi RMDSZ pedig, a jelek szerint, hasznot húzna belőle ahelyett, hogy azt felújítva a városnak és annak lakóinak adnák vissza.
A javaslatról csütörtökön szavaz a marosvásárhelyi helyi tanács.
(Nethuszár – Borítókép: Székelyhon – Haáz Vince)

Vélemény, hozzászólás?